Utbildning till musikproducent

Musikproducent är ett varierande och brett yrke, och ett yrke som passar perfekt för den som älskar musik och vill arbeta med musik, men inte själv vill så i rampljuset. Vägen mot att bli musikproducent kan dock vara lång. Det beror inte nödvändigtvis på att utbildningen är lång, utan snarare på att man bör vara väl förtrogen med hur musik är uppbyggd, och gärna kunna spela ett eller flera instrument, för att ens påbörja en utbildning till musikproducent. Sådana kunskaper får man inte på ett fåtal år, utan genom många års träning, ofta redan från barnsben.

Som exempel kan nämnas Lunds universitets utbildning till musikproducent. Utbildningen i sig är bara ett år lång, motsvarande 60 högskolepoäng, men för att vara behörig ska man kunna ”traktera minst ett ackordinstrument samt ha goda kunskaper om harmonik, melodi och rytm”. Det går inte heller att bluffa sig igenom dessa krav; för att ansöka måste man lämna in arbetsprover, och urvalet till utbildningens platser sker dessutom genom en personlig intervju och genom ett gehörsprov och ett teoriprov.

När man väl har blivit antagen kommer man dock att få en omfattande utbildning där allt man kan tänkas behöva kunna för att arbeta som musikproducent gås igenom. Delkurserna på utbildningen omfattar bland annat akustik, inspelningsteknik, studioteknik, musikproduktion, musikjuridik, ljudanalys, liveljud, mastring, sequenser och syntes. Utbildningen sker i projektform, och utgår bland annat från egna projekt. Man har därför stora möjligheter att redan under utbildningen utveckla sin stil som musikproducent, då man löpande får handledning i sin personliga utveckling. Utbildningen sker på Musikhögskolan i Malmö, och under hela året har man fri tillgång till skolans studior.

När man sedan är färdigutbildad musikproducent kvarstår den svåraste delen av ens karriär, nämligen att etablera sig. Något som hjälper stort med detta idag är att ha en proffsig hemsida och en stark närvaro i sociala medier. Något som också kan hjälpa en att synas är ha ett SSL-certifikat till sin hemsida. Det gör den inte bara säkrare, utan gör också att sidan placerar sig högre i Googles sökresultat, eftersom de premierar sidor med SSL-certifikat. Du kan få hjälp med att ordna certifikatet på Wasabiweb.se.

Latest Comments

Leave a Reply

mts_truepixel