Så skapar du en bra hemmastudio

 

Om du vill skapa en bra hemmastudio är du inte ensam. Få saker har exploderat lika kraftfullt i popularitet de senaste åren som möjligheten att bygga sin egen studio för ljud- och musikproduktion. Du behöver inte vara ett musikaliskt proffs för att inse fördelarna med en studio som är specifikt anpassad för inspelning av musik. Istället för att använda dig av brusiga mikrofoner med störande ljud i bakgrunden får du en akustik som är optimerad för dina behov. Dessutom kan du mixa och redigera i efterhand. När du gör i ordning din egen studio finns det några aspekter att hålla koll på för att den ska bli så bra som möjligt.

Det första steget är att veta vad du ska ha din studio till. Det kan nämligen påverka utformandet av studion eftersom ändamålsenliga projekt alltid blir bättre än när du försöker göra allt på samma gång. Om du vet att du vill spela in ett album med många musiker kan du exempelvis behöva plats för att alla ska rymmas i lokalen. Det ändamålsenliga tänkandet är också viktigt när det gäller teknik. Om du endast ska använda din studio för att spela in enkla voiceovers behöver du knappast investera i mikrofoner eller mixar för flera hundra tusen.

Happy music producer working at a recording studio - arts and entertainment concepts

Just budgeten är nästa steg i skapandet av en bra studio. Det går att spendera nästan hur mycket pengar som helst på prylar till din studio. Någonstans måste du dock dra gränsen – även om du har bestämt dig för att investera rejält i projektet. Se till att skriva upp vad du är beredd att betala för utrustningen och håll dig därefter till den. Annars riskerar du att behöva snåla in på vissa saker när andra prylar har blivit för dyra.

Därefter är det dags för research. Tillverkarna av studioutrustning är många och det kan vara svårt att veta vilken som passar dig bäst samt vilken tillverkare som ger mest valuta för pengarna. Se till att jämföra olika mikrofoner, mixerbord och andra typer av utrustning med varandra för att du inte ska bli missnöjd efter köpet. Med rätt research kan du också spara en slant på dina inköp.

Leave a Reply

mts_truepixel