Kända musikstudior

Vissa inspelningsstudior inom musikvärlden har blivit legendariska av en eller flera anledningar, och är namn som inte bara människor i musikbranschen känner igen, utan alla som lyssnar på musik.

En sådan studio är till exempel Abbey Road Studios i London i England. Abbey Road Studios har framförallt blivit känd som studion där band som The Beatles, Pink Floyd, The Hollies, Badfinger och andra stora band spelade in musik med innovativa och nya tekniker på 1960-talet. Studion grundades dock redan 1931 av The Gramophone Company, som senare skulle bli EMI. År 2012 tog dock Universal Music över delar av EMI, vilket överförde Abbey Road Studios till dem. Det fick både positiva och negativa konsekvenser för studion: först negativa, då byggnaden hotades att säljas till fastighetsutvecklare, sedan positiva, då Storbritanniens regering gick in och skyddade byggnaden genom att göra den till English Heritage Grade II.

Även i Sverige finns musikstudior som är kända internationellt. En av dem är Polar Studios som ligger i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Tidigare höll studion till i Sportpalatset på S:t Eriksgatan 58 (där den grundades år 1978) och därefter på Hornsgatan på Södermalm. Polar Studios förknippas framförallt med ett namn, som är tillräckligt för att ge studion status som legendarisk: ABBA. Det var nämligen Benny Andersson och Björn Ulvaeus som tillsammans med Stikkan Anderson grundade studion, och det var här som ABBA spelade in alla sina skivor.Abba_museum_polar_music_studios_reconstruction_2014

På Kungsholmen i Stockholm låg en musikstudio som hade sin storhetstid på 1990-talet, nämligen Cheiron Studios. Här spelade stora artister som Backstreet Boys, Robyn, Britney Spears, Boyzone och NSYNC in låtar som blev stora hits på 90-talet, och gjorde både artisterna och studion till kända namn i hela världen.

Om du själv drömmer om att grunda en studio som kommer att bli lika känd internationellt som dessa historiska musikstudior, börjar allt med att köpa in bra utrustning. För detta krävs ett stort startkapital, och ett sätt att samla ihop åtskilliga tusenlappar till kapitalet kan vara att sälja guld på Guldbrev.se. Genom att leta igenom sina byrålådor efter gamla smycken och klockor som man inte använder kan man på det sättet få ett bidrag till exempelvis en ny mikrofon istället.

Leave a Reply

mts_truepixel