Köp rätt utrustning till din studio

 

Som ägare av en studio räcker det inte med att öppna upp lokalen och köra igång direkt. Du behöver också göra inköp av utrustning – och i många fall kan de också behöva uppdateras efter ett tag i takt med att den teknologiska utvecklingen går framåt. Om du gör kloka inköp behöver du dock inte springa till affären igen i första taget. Istället kan du avnjuta ett kristallklart ljud och leva i vetskapen om att du har de bästa prylarna för pengarna. Här är några delar av din studioutrustning som är extra viktiga att fokusera på.

I varje studio spelar mikrofonen en avgörande roll. Utan mikrofonen är det omöjligt att få en lyckad slutprodukt eftersom det är den som avgör om ljudet blir tillräckligt bra för att musiken ska kunna avnjutas. En bra mikrofon stänger ute irrelevanta ljud som slammer och störande brus. Istället fångar den endast upp det som den är tänkt att spela in – röster och instrument. På så sätt är mikrofonen grundbulten i all ljudinspelning och hjälper dig att få en klar och mastig ljudbild när den slutliga produktionen är avklarad. Om det är en aspekt som du ska lägga särskilt stor tonvikt vid så är det valet av mikrofon.

Wireless headphones on white background

Även högtalarna spelar en avgörande roll i din studio. Med bra högtalare kan du omedelbart bedöma din produktion på ett rättvist och objektivt sätt. Dåliga högtalare riskerar nämligen att försämra ljudet och gör att det är svårare att veta vilka åtgärder du borde göra i din redigering. Högtalare av hög kvalitet gör att du får ett jämnt och balanserat ljud som kan hjälpa dig att mixa dina låtar. Dessutom ger det dig möjligen att få oslagbara musikupplevelser när ljudet motsvarar musikens karaktär.

Samma sak gäller hörlurar. För en DJ eller en producent är hörlurarna en av de absolut viktigaste delarna av utrustningen. Med ett par bra hörlurar kan du höra inspelningen i realtid och vet precis vad du ska göra för att förbättra produktionen. Några lätta justeringar på mixerbordet kan ha stor inverkan på den slutliga produkten, men ett par undermåliga hörlurar riskerar att skjuta hela projektet i sank.

Leave a Reply

mts_truepixel