Soundism

Även om Stockholm av naturliga skäl är den stad i Sverige med flest inspelningsstudior, och flest kända inspelningsstudior, är det inte bara i vår huvudstad som sådana inspelningsstudior finns. I Västerås ligger till exempel Soundism, en inspelningsstudio där musikproducenter och ljudtekniker sedan år 1988 har hjälpt svenska artister att uppfylla sin dröm om att spela in ett album.

Soundism har framförallt blivit kända för att de har bidragit till flera svenska hiphop-artisters internationella karriärer. Soundism var redan från början inriktade på just rap och hiphop (samt reggae, som ju rap och hiphop har sitt ursprung från), under en tid då de flesta andra svenska musikproducenterna fokuserade på pop eller rock.promoe_tavastia_2008-001

En av de mest kända artisterna som har spelat in flera låtar på Soundism är Promoe. Promoe har gjort karriär både som soloartist och som medlem i gruppen Looptroop, som är en av de största hiphopgrupperna i Europa. En av de låtar som Promoe har spelat in på Soundism (och som även mixades där), ”These Walls Don’t Lie”, placerade sig högt på topplistor runtom hela Europa 2004. Andra framgångar värda att notera är att Embee, en annan medlem av Looptroop, vann en Grammis år 2004 för sitt album Tellings from Solitaria i kategorin Bästa Hiphop/Soul. Albumet hade mixats av Soundism. Andra framstående artister som har spelat in musik hos Soundism är Jay Mason, Junior Kelly, Papa Dee (featuring Lady Saw, som är en Grammy-vinnare) och YT.

Ibland frångår Soundism dock sin föredragna genre, och spelar in något helt annat. Så var fallet när de producerade Bombay Vikings låt ”Zara Nazron Se Kehdo”, som placerade sig i topp 3 på indiska MTV:s topplista år 2006. Låten användes också som soundtrack till den indiska filmen Munijimi.

Om du själv vill skapa en inspelningsstudio som blir lika framgångsrik som Soundism, kommer du att behöva ett stort startkapital för att köpa in den utrustning som krävs. Om du till exempel har skulder att driva in, kan det med andra ord vara bra att kontakta inkasso för att få in de pengarna. Andra sätt att få ihop kapitalet är självklart att spara långsiktigt eller att ta ett lån. Fördelen med att ha en egen inspelningsstudio är att du, precis som Soundism, kan välja den genre du vill rikta in dig på själv.

Leave a Reply

mts_truepixel