Kungliga Musikhögskolan i Stockholm grundades 1771 och är en statlig högskola som fokuserar på utbildning och forskning inom musik och musikpedagogik. Det är Sveriges enda fristående högskola som fokuserar på musik. Det är idag den näst äldsta musikhögskolan i världen. Där kan man utbildas till musiklärare, kyrkomusiker, musiker, tonsättare, dirigent och musikproducent. Institutionerna fokuserar på folkmusik (pop, rock, jazz); klassisk musik (inklusive kyrkomusik); dirigering, musikteori och komposition; och musik- och medieproduktion. Högskolans styrelse består av lärarrepresentanter och företrädare från näringslivet och musikscenen. Dock handlar det inte om popstjärnor men flera kända artister har studerat här. Några av dessa är Malena Ernman, Salem Al Fakir, Lotta Engberg, Robert Wells och Peter Jöback. Kungliga Musikhögskolan har även kritiserats efter att det visat sig att de inte tagit anklagelser om sexuella trakasserier på allvar. Sveriges Radio P3 gjorde en dokumentär om detta med anledning av att en lärare återanställts efter att anklagelserna uppkommit.
Spännande nybyggnation som fått god kritik
Att studera på Kungliga Musikhögskolan är förstås gratis och CSN lånar ut pengar till studenter om man behöver pengar att finansiera studentboende till exempel. Man behöver dock tänka på att CSN erbjuder bidrag och lån och att lånet måste betalas tillbaka. Räntan är historiskt låg för CSN men det betyder inte att man ska missbruka detta lån eftersom det kan få konsekvenser i framtiden. Exempelvis kan ens kreditvärde sänkas om man har ett CSN-lån som man måste betala tillbaka över en längre tid. De längsta utbildningarna hos KMH sträcker sig nämligen upp till 5-6 år. Idag har högskolans huvudbyggnad blivit ombyggd och fått en del nybyggnationer tillagda. Den färdiga byggnaden blev nominerad till Årets Stockholmsbyggnad 2017 i och med dess monumentala byggnad som tar plats och bjuder in allmänheten. Speciellt fick byggnationen fin kritik för att man såg till att kontrasten mellan de gamla byggnaderna och de nya flöt samman på ett spännande sätt. För de som vill studera här är konkurrensen hård, speciellt eftersom det är Sveriges enda högskola med fokus på musik.
Hur man blir antagen
Om man inte har de bästa betygen kan man förstås ta sig an ett högskoleprov för att öka sin chans för att komma in. Antagningen sker nämligen med en viss procentandel via betyg och en del från högskoleprovet. Idag finns det flera olika böcker och videor som tar upp hur man bäst ska plugga inför högskoleprovet. Om det var längesen man pluggade kan högskoleprovet vara det bästa sättet att komma in. Samtidigt ska man veta att beroende på kurs så kan det vara så att man behöver göra ytterligare antagningsprov för att komma in. Det kan vara att man ska spela ett visst instrument eller göra ett skriftligt prov. Det är dock enbart personer som har antingen tillräckligt bra betyg eller tillräckligt högt resultat i högskoleprovet som kallas. Kom dock ihåg att många kunniga musiker och musikproducenter har hittat andra sätt att slå igenom så bli inte nedslagen om du inte kommer in.