Det svenska musikundret

 

Svensk musik har inte synts regelbundet på de internationella topplistorna sedan ABBA:s tid. Visst har det funnits en och annan som har fått en hit även i andra länder, men för att verkligen slå igenom på internationell front krävs det en uthållighet och kvalitet som är svår att uppnå. På senare tid har dock flera svenska artister, producenter och DJ:s sett till att hålla den svenska fanan högt. De har alla lyckats väl i USA, liksom i andra delar av världen, och de kan därmed utan problem kallas för det svenska musikundret.

Avicii_2014_003crEn av de största stjärnorna i den svenska musikvågen är Avicii. Han heter egentligen Tim Bergling och kommer ifrån en familj med mycket musik- och scenerfarenhet. Ingen av hans släktingar har dock nått lika stora framgångar som Avicii själv. Han började sin karriär på nätet genom att släppa sina låtar under blygsamma former på olika sajter. Snart började ryktet spridas om den duktige producenten och fler ville ha en del av Avicii. Numera turnerar han världen runt som en av världens största DJ:s och han fortsätter att få fram hitlåt på hitlåt. Han säljer både ut stora arenor samt spelar på de största festivalerna.

MEP 14. Mikael Damberg delar ut regeringens musik export pris till Max Martin och Spotify. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Max Martin har varit med i branschen under ännu längre tid. Han började redan i slutet av 1990-talet att skriva låtar åt andra artister. Britney Spears och Backstreet Boys var några av stjärnorna som han samarbetade med. Snart hade hans låtskrivarkvalitéer nått vida berömmelse tack vare stora utmärkelser och listframgångar. På senare tid har han bland annat jobbat nära med Taylor Swift och Katy Perry, vilka offentligt har hyllat Max Martin som en viktig del i deras framgångar. Även om Martin har valt att jobba i kulisserna snarare än att stå på scenen själv har han gjort sig ett namn som en av USA:s bästa hitmakare.

Svenskarnas framgångar visar att det är möjligt att slå igenom stort även om man kommer från lilla Sverige. Det kan vara en inspiration för duktiga musiker på hemmaplan som vill släppa sin musik till en större publik. Att arrangera en konsert lokalt kan vara ett bra sätt att visa upp sig. Då kan det vara bra att hyra komradio för att kommunikationen ska fungera under arrangemanget.

Leave a Reply

mts_truepixel