Du kan spela något instrument åtminstone tillräckligt för att kunna ta dig igenom en enkel låt. Nu vill du börja göra egen musik och spela in den. Detta är några saker som är bra att tänka på.
Om du jobbar i musikbranschen eller någon helt annan bransch spelar ingen roll. Ledaregenskaper är alltid någonting som du kan ha stor nytta av för din fortsatta karriär. Mgruppen är en utbildningsleverantör som erbjuder ett av de bästa utbuden av utbildningar med kunskaper som konkret motsvarar behoven på arbetsmarknaden. Med en Ledarskapsutbildning från Mgruppen kommer du att få kunskaper som gör dig till en bättre chef, både för din egen karriärs skull och för dem som arbetar under dig.
”Less is more”
När det gäller skapande finns det knappt någon kliché som är mer ofta använd än ”less is more”. Det finns dock ett enkelt skäl till att det är så överanvänt: för att det stämmer. För dem som skapat mycket har det ofta varit en hårt vunnen erfarenhet att komma till den insikten. Att skapa komplex musik med många olika delar och komplicerade arrangemang är helt enkelt ett vanligt nybörjarmisstag. Man har en bra grundstomme till en låt men tycker hela tiden att något saknas och fortsätter att lägga till fler instrument, nya delar o.s.v. i tron att det på något sätt tillslut ska väcka låten till liv. Om grundidén inte är tillräckligt bra spelar det ingen roll hur utbroderat arrangemanget än är, det kommer bara bli ”mer” av det medelmåttiga.
Det här betyder inte att det i alla lägen är ett misstag att vara ambitiös och försöka nå en viss musikalisk komplexitet. Men gör ditt yttersta för att göra varje enskild stämma så bra som möjligt. Försök få basen, trummorna, synthen, gitarren – vilka instrument du än föredrar – att ta så mycket plats i låtarna som de behöver.
Spela på riktigt
Idag går det att göra musik utan att överhuvudtaget ta i ett musikinstrument. Inget fel i det. Många av dagens främsta musikskapare hanterar sina laptops som virtuoser. Att spela handgripligen kan dock vara en genväg till att få din musik att låta mer organisk och levande.
Om du väljer att spela in instrument är ett annat väldigt bra tips att ”förmixa”. Med det syftar jag på att spela in instrumenten på en volym som motsvarar vad de kommer ha i slutmixen. Det är lätt hänt att man boostar det instrument man ska spela in helt enkelt för att höra bättre vad man gör. Det är dock ett misstag som kan leda helt fel. Risken är helt enkelt att du spelar in en del som sen inte fungerar.
Och just det. Melodierna, gör de så vackra du kan, men glöm inte bort att också göra de rytmiskt intressanta.