Digital musikteknik skapar möjligheter

Den nya inspelningstekniken har gjort det enklare för gemene man att skapa musik i hemmet. Vem vill inte lämna några ljudspår till eftervärlden och leva för evigt? Eftersom den digitala tekniken kan reproducera ditt verk med den högsta ljudkvaliteten behövs inte längre ett skivbolag eller en musikstudio. Du kan att enkelt skapa din klassiker hemma i vardagsrummet och sedan sprida ljudfilen på nätet. Detta skapar möjligheter för frilansaren eftersom inspelningen har samma goda kvalitet som en etablerad artists.

Demon är en mytomspunnen företeelse i popvärlden. Det är denna inspelning som kan leda till att drömmen om ett skivkontrakt går i uppfyllelse. När du beställer tid hos skivbolagets talangscout och får möjlighet att spela upp ditt alster avgörs din framtid. Demon som bandet har arbetat med i flera år är helt avgörande. Om beslutsfattaren tycker om det som spelas så är saken klar. Men hur många gånger får talangscouten höra något som kan lanseras? Som när Patrik Isaksson spelade upp ”Hos dig är jag stark” eller Docenterna ”Solglasögonen”, för första gången? Det händer faktiskt då och då.

Den analoga portastudion har skapat hörselskador hos många utövare. Det ständiga mixandet av olika kanaler, och surrandet från kassetterna kan leda till att du får tinnitus. Men denna teknik var hel revolutionerande på sin tid. Det skrapande ljudet på portastudion slipper du helt när du använder den digitala tekniken. Nuförtiden kan en artist skriva ett helt album liggande på sängen med sin iPhone.

Michael Stipe fick en kassett från killarna i REM och åkte runt i bilen och sjöng olika textrader som skulle passa till det färdiginspelade materialet. Musiken lät fantastisk, nu gällde det att hitta en sångmelodi och en text. Viktiga beståndsdelar av låten kunde växa fram under arbetet i studion. Gamla inspelningar har faktiskt en atmosfär som är svår att återskapa med den moderna digitala tekniken.

Leave a Reply

mts_truepixel